چگونه یک محتوای تصویری خوب بسازیم؟ (جلسه 29)

با سلام خدمت شما دوستان عزیز. در این مقاله می خواهم قدم به قدم شما را با ساختن یک محتوای تصویری خوب آشنا کنم. در واقع شما به عنوان یک محتوانویس باید بدانید یک محتوای تصویری چه مزایایی دارد؟ چطور می توان آن را تهیه کرد؟ و اصلا چرا مخاطب به محتوای تصویری بیشتر علاقه مند است تا محتوای متنی؟
برای آشنایی بیشتر و بهتر در این زمینه با من تا پایان این جلسه همراه باشید.
یادآوری: من چالش 40 روز محتوانویسی راه انداختم تا به تمام کسانی که دوست دارند محتوانویس شوند در این زمینه کمک کنم و نکات کلیدی را به آنها آموزش دهم. پس از این آموزش, افراد می توانند به صورت حرفه ای در این زمینه فعالیت کنند و به درآمد برسند. اگر سایر جلسات را مطالعه نکرده اید, می توانید از طریق آموزش رایگان محتوانویسی به آنها دسترسی داشته باشید.
چرا محتوای تصویری می سازیم؟

پاسخ به این سوال ساده است. برای این که فیلم رسانه ای است که علاوه بر جلب توجه مخاطب, میتواند آموزش هم بدهد و تاثیر آن در ذهن مخاطب بیشتر از روش های دیگر است.
چرا باید در محتوا از فیلم استفاده کرد؟
طبق تحقیقاتی که صورت گرفته است؛
- 75% یادگیری از طریق كاربرد حس بینایی (فیلم آموزشی و تصاویر) صورت می گیرد.
- 13% یادگیری از طریق كاربرد حس شنوایی (پادکست آموزشی) صورت می گیرد.
- 6% یادگیری از طریق كاربرد حس لامسه صورت می گیرد.
- 3% یادگیری از طریق كاربرد حس بویایی صورت می گیرد.
- 3% یادگیری از طریق كاربرد حس چشایی صورت می گیرد.
پس تاثیر ساختن ویدیوها در محتوایتان را دست کم نگیرید و برای شروع آن دست به کار شوید.
چند نکته که باید برای ساخت محتوای تصویری در نظر بگیرید
1. در تولید محتوای تصویری هدف گذاری کنید!
در اولین مرحله برای اینکه یک فیلم آموزشی بسازید، باید هدف مشخصی در ذهنتان داشته باشید. پس اهداف روشنی را باید برای ساخت ویدیوها تعریف کنید.
این کار برای تولید فیلم های آموزشی لازم است، چون این کار تمرکز شما را افزایش می دهد و در نتیجه به اهداف آموزشی که در نظر دارید میرسید.
مقاله پیشنهادی:چه کسی می گوید محتوای ویدیویی پول ساز نیست؟
2. موضوع مفید و مناسبی را انتخاب کنید
دومین کاری که برای ساخت یک محتوای تصویری باید انجام دهید، انتخاب موضوعی مفید و مناسب است. اگر اطلاعات مورد نیاز را به مخاطب ندهید مخاطب شما را رها میکند.
پس موضوع را باید مطابق با سلیقه و نظر مخاطبان خودتان انتخاب کنید. در واقع برای انتخاب موضوع باید در ابتدا مخاطبی که قرار است محتوای شما را تماشا کند، در نظر بگیرید و طبق خواست و نیاز او موضوع را انتخاب و تولید محتوا را شروع کنید.
سپس سعی کنید از نیازهای مخاطب درک لازم را پیدا کنید و زمانی را به تحقیق و شناسایی موضوعاتی که مخاطبین بیش از همه چیز به آنها علاقه مند هستند، اختصاص دهید.
- اگر شما می خواهید ویدیوهایی برای درون شرکت بسازید، مصاحبه با کارکنان شرکت میتواند بسیار مفید واقع شود.
- در صورتی که در حال ساخت ویدیو برای کاربران خارج از شرکت و یا سطح وسیعتری از مخاطبان هستید, نظرسنجی راه حلی ایدهآل برای جمع آوری اطلاعات است.
دسترسی به انجمنهای آنلاین و دیگر منابعی که میتوانند به شما در انتخاب موضوعتان کمک کنند نیز مفید می باشند.
موضوع خودتان را به یک ایدهی مشخص و متمرکز برسانید. اگر در این مورد مشکل دارید، میتوانید قابلیت تقسیم به دو موضوع و ساختن موضوع دوم بر اساس موضوع اول را مورد توجه قرار دهید.
ویدیوهای پیدرپی سریالی راهی بسیار عالی برای ساخت ویدیو آموزشی مفید و قابل درک است.
3. قالب سازی کنید!
برای ساخت ویدیوهای جذاب انتخاب قالب نیز مهم است. زمانی که میخواهید ویدیو بسازید، منابع قابل دسترس، جدول زمانی و انتظارات همکارانتان را نیز مورد توجه قرار دهید.
4. ویدیوهای ضبط شده از صفحهی نمایشگر (Screencast)
ویدیوهای ضبط شده از صفحهی نمایشگر میتواند دامنهی وسیعی از ویدیوهای ساده و دوستانه تا ویدیوهای حرفهای و کار شده را شامل شوند که این بستگی به نوع کار شما دارد. این نوع ویدیوها مناسب افرادی است که می خواهند یک نرم افزار جدید یا یک سیستم کامپیوتری جدید را آموزش دهند.
ویدیوهای کوچک چگونه هستند؟
ویدیوهای کوچک ویدیوهای بسیار کوتاهی بین ۵ تا ۱۵ ثانیه هستند که یک فرآیند و یا ایده را نشان میدهند. گاهی اوقات اینگونه از ویدیوها، از روایتها برخوردار نیستند. بلکه بر روی تصاویر و متون روی صفحه تکیه دارند.
این روش زمانی بسیار مناسب است که که تعدادی از فرآیندهای ساده و کوتاه را برای آموزش دارید که نیازی به ساخت ویدیوهای طولانی ندارند.
1. ویدیوهای ارائهدهنده (Presenter video)
برای آموزش زنده، ضبط کردن ویدیوهای ارائهدهنده را مورد توجه قرار دهید. سپس میتوانید ویدیوی ضبط شده را ویرایش کنید و به عنوان بخشی از آموزشتان از آن استفاده کنید.
2. ویدیوهای Demo
اگر شما دربارهی فرآیندهای فیزیکی به افراد دیگری آموزش میدهید، اینگونه ویدیوها میتواند انتخاب خوبی برای شما باشد.
در اینگونه ویدیوها، اغلب یک نفر عملی را به عنوان الگو انجام میدهد و به دیگران چگونگی کارکرد یک وسیله، خدمت و یا یک کار را نشان میدهد. بسیاری از ویدیوهای DIY در یوتیوب از این قالب استفاده میکنند.
3. نقش بازی کردن (Role play)
گاهی روایت یک داستان به بینندگان کمک میکند که تصویر و درک بهتری را نسبت به موضوع پیدا کنند. ویدیوهایی که به این صورت تهیه می شوند را Role play می نامند.
بهترین موضوعات برای این ویدیوها استفاده از پشتیبانی فنی و توضیح درباره روند آن است. در این ویدیوها به مقداری مهارت بازیگری نیز نیاز است اما لازم نیست به دنبال کسب مهارت های حرفه ای در این زمینه باشید.
4. انیمیشن (Animation)
در این ویدیوها از متون و اشکال گرافیکی برای ارائهی پیام مورد نظر استفاده می شود. برای ساخت انیمیشن ها به توانایی فنی و مهارت هنری نیاز است. اما باید بدانید که این نوع ویدیوها بیشترین تاثیر را در مخاطب دارد و بسیار پر طرفدار است.
5. ویدیوهای تعاملی (Interactive video)
ویدیوهای تعاملی یکی از جدیدترین قالب های موجود هستند. این ویدیوها به مخاطب این امکان را میدهند که موضوع شخصی خود را انتخاب کنند و از بینندگان درخواست کنند تا نسبت به این ویدیوها عکسالعمل نشان دهند و ببینند ویدیو چگونه نسبت به تصمیم های آنها پیش میرود.
این نوع از ویدیوها راهی بسیار عالی برای درگیر کردن مخاطبان است که این روزها بسیار از آن استفاده می شود.
پس پیشنهاد ما این است که اگر میخواهید به افراد امکان تجربه نتایج تصمیمات مختلف را بدهید، این قالب میتواند انتخاب مناسبی برای شما باشد.
از فیلم های آموزشی طولانی استفاده نکنید
مدت زمان یک فیلم آموزشی مهمترین ویژگی برای جذب مخاطب است تا او را پای ویدیو بنشاند. باید مطمئن شوید که فیلم شما طولانی نیست و تا حد امکان از بخشهای کوتاهی تشکیل شده است.
پس اگر فیلم طولانی دارید، باید سعی کنید که آن را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید و نسبت به مناسب بودن آن حساس باشید.
از محتوای بصری نسبت به محتوای متنی بیشتر استفاده کنید. این موضوع خیلی مهم است یعنی فیلم نباید چیزی شبیه به پاورپوینت باشد, بلکه باید از تصاویر زیاد و متنوع برای واقعیتر بودن ویدیو استفاده کرد تا مخاطب با آن ارتباط بهتری برقرار کند.
استفاده از صدا و کلام در محتوای تصویری

استفاده از صدا و کلام یکی از جنبههای مهم در تولید فیلم های آموزشی است. از آنجایی که فیلم آموزشی و آموزش کلاسی تفاوت زیادی با یکدیگر دارند و در فیلم های آموزشی مخاطب به حال خودش رها می شود لذا لازم است تا در کنار تصاویر از موسیقی و پشتیبانی صدا نیز در این فیلم ها استفاده شود.
پس آماده کردن یک سناریو (متن) و خواندن آن روی بخشهای مختلف ویدیو یا استفاده از موسیقی در برخی قسمت های ویدیو تاثیر فراوانی در آموزش مخاطب خواهد داشت.
برای محتوای تصویری, فیلمنامه تهیه کنید
فکرکردن به آنچه که می خواهید بسازید و روی کاغذ آوردن این تفکرات می تواند تا حد قابل توجهی شما را پیش بیندازد. پس قبل از هر اقدامی آنچه در ذهنتان است را به صورت استوری برد یا فیلمنامه روی کاغذ بیاورید و تمام ابعاد آن را در نظر بگیرید.

پیشنهاد می کنیم بار دیگر به جلسه حرفه ای شدن در تولید محتوای صوتی به روش آلن دلون نگاهی بیندازید و تکنیک های آن را مرور کنید.
پس از تهیه فیلمنامه نوبت یک استوریبرد مناسب است
استوری برد توالی بصری از ویدیو را در قالب طراحیهای ساده و یا عکسها نشان میدهد. شاید گرفتن چند عکس از صفحهی نمایشگر و یا دیگر موارد ایدهی خوبی برای تمرکز بر آنچه میخواهید باشد.
اما تهیهی استوریبرد نباید زمان زیادی از شما بگیرد. خیلی سریع از این مرحله عبور کنید.
ضبط را شروع کنید
پس از به انجام رساندن تمامی موارد ذکر شده، میتوانید ضبط ویدیوتان را آغاز کنید. برای ساخت یک ویدیوی عالی نیاز نیست که متخصص حوزهی ویدیوسازی باشید. هرکسی میتواند با کمی تمرین بهترین ویدیوها را تولید کند.
پس از ضبط ویدیو راههای بسیاری برای ویرایش ویدیو و جذاب کردن آن وجود دارد. از نرم افزارها و تکنیک های مختلف استفاده کنید و تاثیر هر کدام را تحلیل کنید.
استفاده از گزارمان یا حاشیهنویسی (Annotations)
در ویدیوهایی که از صفحه نمایشگر یا دیگر قالبها ضبط میکنید، گزارمان میتواند راه بسیار خوبی برای جلب توجه به موارد مشخص باشد. فلشها و اشکال حتی میتوانند با انیمیشن و متون نیز ترکیب شوند.
جایگذاری متن (Text overlays)
قرار دادن متن در ویدیو کمک میکنند که اجزا از جنبههای بصری جذابتر, همراه با نقاط کلیدی برخوردار شوند. میتوانید از این مورد برای معرفی یک فرد و یا تاکید بر یک ایده استفاده کنید.
نشان دادن گوینده
از نشان گوینده هراس نداشته باشید. در برخی از ویدیوها مانند ضبط ویدیو از طریق وب کم می توانید در موقعیتهای مناسب (معمولاً در آغاز و پایان ویدیو) گوینده را نشان دهید.
افزودن مقداری تعامل!
باید در بخش های مختلف ویدیو خود, از تکنیک های تعاملی استفاده کنید. تا با این روش هم بتوانید ویدیوی خود را جذاب تر کنید و هم بتوانید مخاطب را تا پایان با خود همراه کنید.
تولید، میزبانی و توزیع
اکنون به مرحلهی پایانی میرسیم. در این مرحله کارتان گرفتن خروجی از نرمافزار ویرایشگر ویدیو به صورت یک فایل است.
ممکن است شما دربارهی فرمتهای گوناگون ویدیو مخصوصاً مشهورترین و پرکاربردترین آنها یعنی Mp4 شنیده باشید. بهترین رویکرد گرفتن خروجی از ویدیو به صورت mp4 در اندازهای است که شما آن را ویرایش کردید.
وقتی ویدیو تولید شد، اکنون زمان میزبانی آن فرا رسیده است. میزبانی چگونگی در اختیار قرار دادن ویدیو برای بازدیدکنندگان است.
اگر میخواهید ویدیوی خود را به صورت عمومی منتشر کنید، بهترین انتخابها Youtube و Vimeo هستند. اما اگر میخواهید آن را فقط در اختیار افراد درون شرکتتان قرار دهید، سیستم مدیریت یادگیری (LMS) و یا وب داخلی میتواند انتخاب خوبی باشد.
ترکیب فیلم آموزشی با کپشن
اضافه کردن کپشن به فیلم مزیتهای متنوعی دارد. یکی از مزیتهای آن فراهم کردن امکان بازدید از فیلم برای افرادی است که مشکل شنوایی دارند.
مطالعات نشان میدهند این کپشنها جذابیت ویدیو را بالا برده و میزان نرخ تکمیل ویدیو را از ۴۰٪ به ۸۰٪ افزایش میدهد.
ابزارهای ویرایشی متعددی مثل Camtasia Studio هستند که به شما اجازه میدهند تا کپشنهای موردنظرتان را به ویدیو اضافه کنید.
ضبط از صفحه نمایش

در صورتی که فیلم آموزشی شما درباره یک برنامه است، جالب میشود اگر برای آن یک شبیهسازی در نظر بگیرید.
میتوانید با ضبط کردن صفحه نمایش این کار را انجام دهید تا بتوانید چیزهایی را نشان دهید که احتمالاً نمیتوانید با متن یا صوت توضیح دهید .مثلا موقعیتی را در نظر بگیرید که در آن میخواهید به یادگیرنده نشان دهید چطور یک فایل را در برنامه word ذخیره کنند.
پس شبیهسازی قطعاً کمکتان خواهد کرد و یادگیری را لذتبخشتر و ماندگارتر میکند. برای این منظور ابزارهای متنوعی مثل Camtasia و Screenr در دسترس شما هستند که می توانید از آنها استفاده کنید.
نکاتی که در این جلسه گفتیم کمکتان میکند تا فیلم هایی جذاب و مفید بسازید. چون ویدیو قدرتمندترین ابزار مورد استفاده برای یادگیری و آموزش است.
از این نکات استفاده کنید و تجربیات خودتان را با ما در بخش دیدگاه ها در میان بگذارید.
About آتشگاه
آموزش تنها حرفه ای است که حرفه های دیگر را ایجاد می کند. من عاشق این حرفه هستم.
More Posts by آتشگاه2 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
وقتی همه ی مراحل آموزش و میشه توضیح داد چه لزومی به استفاده از ویدیو در محتوا هست؟
ویدیو تاثیر زیادی بر روی سئو سایتتون داره و کاربران زیادی هم علاقه به یادگیری توسط ویدیو دارند