چگونه یک مقاله حرفه ای بنویسم؟ (جلسه 4)

چگونه یک مقاله حرفه ای بنویسم؟ (جلسه 4)

آنچه در این مقاله میخوانید

همانطور که در مقالات قبلی اشاره کردم, تصمیم گرفتم طی چهل روز, محتوا نویسی را برای کسانی که علاقه مند هستند به طور کامل توضیح بدهم. مطمئنا با خواندن این مقاله نگرش شما به محتوا نویسی تغییر خواهد کرد. چرا که در چالش چهل روز محتوا نویسی درباره مراحل نویسندگی و رمز و رازهای آن و چگونگی نوشتن یک مقاله حرفه ای  صحبت می کنم و در آخر نکات کلیدی را می گویم که هر جایی یافت نخواهد شد. با من همراه باشید با پنجمین روز از چالش چهل روز محتوا نویسی.

در مطالب قبلی گفتم که چگونه نوشتن را شروع کنید و درباره ی سبک های نوشتاری صحبت کردم. ضمن اینکه درباره کلمه کلیدی و عنوان هم توضیحاتی را دادم. همه اینها مواردی هستند که باید قبل از نوشتن آن ها را در نظر گرفت. حال به مهم ترین بخش محتوا نویسی می رسیم. آن هم خود محتوا و مقاله ای که قرار است شما آن را نگارش کنید.

 

 

موضوعاتی که در ادامه این مقاله خواهم گفت عبارتند از:

  • تهیه پلن
  • انتخاب موضوع
  • مقدمه نویسی
  • نوشتن متن اصلی
  • چند نکته درباره محتوا نویسی
  • نتیجه گیری

چگونه یک مقاله حرفه ای بنویسم؟

چگونه یک مقاله حرفه ای بنویسم؟
چگونه یک مقاله حرفه ای بنویسم؟

اولین کار در محتوا نویسی تهیه پلن هست

در ابتدا سراغ نقشه مقاله بروید! شما باید یک نقشه کلی از چیزی که می خواهید بنویسید را طراحی کنید. بهترین منبعی که برای الگو گیری در طراحی پلن استراتژی محتوا کاربردی ست, پلن فرانسوی هاست.

پلن فرانسوی ها به صورت درختی است که تنه درخت دو شاخه دارد و هر شاخه دو شاخه دیگر. امتیاز این شیوه این است که دید کلی از مطلب بیرون می دهد و نمود ظاهری آن هویدا می شود. عیب آن این است که بعضا هدف, قربانی شکل گرایی می شود. اجرای مو به موی این روش را توصیه نمی کنم ولی در کل رعایت این ساختار و یا کاری شبیه آن بهتر از نمونه‌ی آمریکایی است که با شماره گذاری اعداد مانند ۱-۱ و ۱-۲و ۱-۱-۱ و … است.

انتخاب موضوع برای محتوا نویسی

به عنوان یک محتوا نویس لازم است تا مقاله ی خود را در مورد موضوعی بنویسید که از آن اطلاعات دارید. گاهی نیاز است در زمینه ی موضوعی بنویسید که از آن هیچ اطلاعاتی ندارید. در این حالت باید قبل از شروع به نوشتن در مورد موضوع انتخابی مطالعه کنید و اطلاعات لازم را به دست بیاورید.

در انتخاب موضوع دقت کنید که حتما درباره آن قبلا کسی چیزی ننوشته باشد و یا اگر هم نوشته شده شما سبک خودتان را داشته باشید و با همان سبک توضیح دهید که چه می خواهید بگویید. به شدت توصیه می کنیم از کپی کردن پرهیز کنید. این کار اعتماد کاربر و ارزش وب سایت شما را به شدت کاهش خواهد داد.

 

نوشتن مقدمه در محتوا نویسی

در مقدمه ی هر مقاله ای باید آنچه در مقاله گفته می شود به صورت خلاصه بیان شود. یعنی باید مقدمه را طوری بنویسید که مخاطب جذب شود تا ادامه ی مقاله را بخواند. آنچه در مقدمه نوشته می شود به شدت بر مخاطب تاثیر می گذارد و او را برای بستن مقاله یا خواندن ادامه ی آن تشویق می کند. پس این بخش را با دقت بنویسید.

توجه کنید که چند خط اول مقدمه نویسی بسیار مهم هستند یعنی شما در آن قسمت است که می توانید مخاطب را به دام بیندازید. در نهایت طوری بنویسید که مخاطب با خواندن پاراگراف اول دوست داشته باشد که تمام نوشته شما را بخواند نه فقط آن مقاله را.

 

نوشتن متن اصلی در یک مقاله حرفه ای

اولین کاری که باید در نوشتن متن مقاله اصلی به آن توجه کرد این است که ساده بنویسید. طوری بنویسید که روی خواننده تاثیر بگذارید و مخاطب کاملا متوجه شود که شما در مورد چه چیزی صحبت می کنید.

اما چگونه بنویسیم که روی مخاطب تاثیر بگذارد؟

از کلمات درست و اصیل استفاده کنید. واژه های که همه افراد آن را دوست دارند و با شنیدن آن حس بهتری دارند. کلماتی مانند؛ قدرت , ثروت, شهرت, زیبایی و … . اما زیاده روی نکنید. چون هر چیزی که در آن زیاده روی شود دل را می زند و کاربر را خسته می کند.

با یک جمع بندی ساده تر می گوییم که چگونه می توان یک متن اصلی را نوشت؛

  1. محتوای شما باید دارای یک ساختار و چارچوب کلی باشد.
  2. تمام قواعد و اصول نگارش فارسی در آن حتما باید رعایت شود.
  3. تعداد کلمات نه خیلی زیاد نه خیلی کم باید باشد.
  4. هدف و پلن خودتان را از نوشته حتما داشته باشید.
  5. این سه اصل را در محتوا نویسی فراموش نکنید؛ سادگی, تسلط و اصالت. یک نویسنده خوب شدن در این سه اصل نهفته شده است. وقتی یک نوشته ساده و قابل فهم نگارش شده است یعنی شخصی که آن را نوشته به آن موضوع تسلط کافی داشته است.

 

نتیجه گیری

در نتیجه گیری باید تمام آن چه را در مقاله گفته اید به طور خلاصه بازگو کنید. علاوه برآن پیشنهادی و یا راهکاری هم اگر دارید باید بنویسید.  اگر یک متن تبلیغاتی می نویسید می توانید در نتیجه گیری تبیلغ کارتان را انجام دهید و شماره های تماس قرار دهید تا با شما تماس بگیرند.

در کل در قسمت ” نتیجه گیری ” باید مختصر و مفید تمام اطلاعات را درج کنید تا کسانی که نمی توانند تمام محتوای شما را بخوانند قسمت نتیجه گیری را مطالعه کنند.

چند نکته که قبل از نوشتن مقاله باید بدانید!

چگونه یک مقاله حرفه ای بنویسم؟
چگونه یک مقاله حرفه ای بنویسم؟

1. خواندن مقاله افراد معروف

یک جمله قدیمی هست که می گوید: ( اگر می خواهید موفق باشید فقط کافی است کارهایی که افراد موفق انجام داده اند را تکرار کنید). برای اینکه مقاله نویسی را شروع کنید باید ابتدا مقالات بسیاری را در حیطه خودتان بخوانید و سعی کنید از روی آنها و البته با سبک خودتان بنویسید.

2. هرچه زودتر یک مقاله بد بنویسید؟!

منظور ما این است که نوشتن یک مقاله هر چند که ضعیف و بسیار ابتدایی باشد، از ننوشتن آن بهتر است. حتی می‌توانید همین امروز یک مقاله بنویسید. به کیفیت و سطح محتوایی آن توجه نکنید فقط شروع کنید به نوشتن.

3. یک چارچوب مقاله درست کنید

اکثر مقالات ساختار استانداردی دارند. فقط کافی است ساختار یک مقاله را پیدا کنید و مطالب تان را طبق آن بنویسید.

4. فعلا جزئیات را کنار بگذارید

نوشتن اولین مقاله سخت ترین کار است. برای انجام این سخت ترین کار لازم نیست به جزییات توجه کنید. در واقع لازم نیست اولین مقاله شما کامل‌ترین مقاله باشد. نادیده گرفتن برخی جزییات در اولین مقاله ها هیچ ایرادی ندارد و یک تکنیک به حساب می آید.

5. شرکت در کارگاه‌ها

کارگاه مقاله نویسی خوب است اما …

شرکت در کارگاه‌ها یا دوره‌هایی که آموزش مقاله نویسی می‌دهند خوب است اما به یک شرط. آن هم اینکه اول مقاله نویسی را شروع کنید و اصول اصلی آن را یاد بگیرید.  سپس برای تکمیل دانش خود در آن‌ها شرکت کنید.

 

امیدواریم اطلاعات این جلسه توانسته باشد شما را یک قدم دیگر برای تبدیل شدن به یک محتوا نویس هدایت کرده باشد. تمرین و تکرار کنید و به سراغ جلسات بعد بروید.

4.5/5 - (4 امتیاز)

2 نظر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.