چک لیست تولید محتوا ( جلسه 6)

سلام به دوستان عزیز
امروز می خواهم درباره درست کردن چک لیست در محتوا و کاربرد آن صحبت کنم. همان طور که در جلسه قبلی گفتم من یک چالش چهل روز محتوا نویسی راه اندازی کردم تا به تمام کسانی که دوست دارند محتوا نویس شوند کمک کنم, زودتر و راحت تر آن را یاد بگیرند.
در روز اول درباره شروع محتوا نویسی صحبت کردم و در گام بعد درباره سبک نوشتاری در محتوا نویسی گفتم سپس درباره کلمه کلیدی مناسب و عنوان ها توضیحی را دادم و در گام بعدی گفتم چگونه یک مقاله حرفه ای بنویسیم , سپس به اینفوگرافیک چیست و چه کاربردی دارد پرداختم. امروز در مورد یک نوع دیگری از محتوا نویسی برای شما عزیزان خواهم گفت. با من همراه باشید.
محتوا نویسی شکل های گوناگونی دارد اما یکی از چیزهایی که در آن بسیار اهمیت دارد تهیه چک لیست است.
اما واقعا چک لیست به چه دردی می خورد؟ شاید توضیح اینکه که چک لیست چه کاربردی دارد کمی سخت باشد, اما حقیقت این است که درست کردن چک لیست ها در محتوا نویسی بسیار به شما کمک خواهد کرد تا با مخاطبانتان راحت تر ارتباط برقرار کنید و کارهایتان یک نظم خاصی داشته باشد.
یک نمونه چک لیست
شما به عنوان یک محتوا نویس باید مخاطبتان را آگاه کنید که قصد دارید در مورد چه چیزی صحبت کنید. به طور مثال شما باید همچین چیزی را به عنوان یک نمونه چک لیست تهیه کنید.
(مرحله اول)؛ در این مقاله شما یاد خواهید گرفت …………………. .
(مرحله دوم)؛ این مقاله به شما امکان می دهد تا …………… را بفهمید.
( مرحله سوم)؛ آموزش …………… محقق شده است.
در پایان مقاله ……………… مخاطب باید این مهارت و یا اطلاعات ………….. را داشته باشد.
این یکی از نمونه هایی بود که شما می توانید از آن استفاده کنید یا اینکه می توانید به صورت زیر نیز یک چک لیست تهیه کنید( همانطور که ما این کار را برای این مقاله انجام داده ایم).
به طور مثال شما در این مقاله موضوعات زیر را یاد خواهید گرفت:
- تعریف چک لیست
- انواع چک لیست
- نحوه درست کردن چک لیست
- آموزش ایجاد چک لیست
- نکاتی درباره چک لیست
اما چگونه محتوای چک لیست مان را بنویسیم؟
شما باید در ابتدا این سوال را از خودتان بپرسید که ” مخاطب شما چه می خواهد؟ “. یعنی باید بتوانید ذهن آنها را بخوانید. خوب چطور خودمان را به جای مخاطب قرار دهیم؟
تصور کنید که شما به دنبال چیزی هستید مسلما آن را جستجو خواهید کرد. وقتی یک کلمه مانند “رژیم” را سرچ کنید, چون این کلمه خیلی عمومی است شاید مطالب غیر مرتبطی برای شما باز شود. اما اگر “رژیم لاغری 10 روز” را سرچ کنید جستجوها هم محدودتر می شود و هم دقیق تر.
مثلا من همین الان این کار را انجام دادم و درباره “چک لیست” این عنوان ها برای من باز شد.
- چک لیست چیست؟
- انواع چک لیست ؟
- اهمیت چک لیست؟
- نحوه ایجاد چک لیست
شما می توانید همین مطالبی که پیدا کردید را در مقاله ی خودتان قرار دهید. در واقع به همین راحتی شما نیاز مخاطبان خود را خواهید دانست. اما به عنوان یک محتوا نویس چگونه چک لیستی برای مطلب تان درست کنید؟
من به عنوان یک محتوا نویس چک لیستی حاوی 21 مورد را آماده کرده ام که در ادامه در اختیار شما قرار خواهم داد. در واقع این چک لیست دقیقا تمام مواردی است که من در قدم به قدم نوشتن مطالبم از آنها استفاده می کنم.
21 گام برای تهیه چک لیست
گام ۱. دسته بندیها را بررسی کنید
قطعا سایت شما دسته بندیهای زیادی دارد و حتما میدانید چگونه این دسته بندیها را انتخاب کنید. پیش از انتشار محتوای جدید از مرتبط بودن دستهبندیها و برچسبهای انتخابیتان اطمینان حاصل کنید. با بهبود تجربه ی کاربر و کمک به ایندکس شدن محتوایتان در موتورهای جستجو، ترافیک وب سایت شما افزایش خواهد یافت.
نکاتی که باید در این گام در نظر داشته باشید این است که؛
- آيا دستهبندی مرتبط است؟
- آیا برچسب داده شده است؟
- اگر پاسخ این پرسشها مثبت است پس اولین علامت مثبت را در چک لیست تولید محتوا ثبت کنید✔
گام ۲. چرخهی عمر محتوا
به عنوان یک محتوا نویس قطعا میدانید در آینده چه محتوایی را در وب سایتتان قرار خواهید داد. خوب است مرتبط بودن محتوای ارسالی امروز را با محتوایی که در آینده قرار می دهید، بررسی کنید.
وقتی مشغول تولید محتوا هستید به نقش آن در سایت، محصولتان و کسب و کارتان دقت کنید. داشتن محتوایی که محدودیت زمانی ندارد و همیشه مورد استقبال قرار می گیرد بسیار مفید است.
نکاتی که باید دراین گام در نظر داشته باشید؛
- آیا با پست (مقاله) بعدیتان مرتبط است؟
- آیا محدودیت زمانی ندارد؟
- آیا اهدافتان را برآورده میکند؟
گام ۳. بررسی کلیدواژهها
در این گام قصد ندارم نحوه انتخاب کلید واژه برای محتوا را به شما آموزش دهم، ولی اطمینان حاصل کردن از این که کلید واژه انتخابی به محتوای شما مرتبط است اهمیت بسیار زیادی دارد. سعی کنید در پستها یا فرستههایتان از کلید واژههای پربسامد ( برای تیتر، عنوان، زیر عنوان ) و کلید واژههای طولانی (برای بدنهی مطلب یا محتوا) استفاده کنید.
نکاتی که باید دراین گام در نظر داشته باشید؛
- آیا کلید واژههای انتخابی مرتبط هستند؟
- آیا از کلید واژههای پربسامد استفاده میکنید؟
- از کلید واژههای طولانی چطور؟
- پاسخها مثبت است؟ این هم نشان موفقیت بعدی در چک لیست تولید محتوا که اهمیت زیادی در سئوی محتوای شما دارد.
گام ۴. عنوان را بررسی کنید
پیش از انتشار محتوا، از مناسب بودن طول عنوان و استفادهی درست از کلمات تأثیرگذار در آن اطمینان حاصل کنید. تا از این طریق بتوانید توجه کاربران را جلب کنید و ترافیک و نرخ تبدیل وب سایت را بالا ببرید.
نمونه کلمات تأثیرگذار در عناوین عبارتند از: چطور، آسان، سریع، بهترین و بررسی که پیشنهاد می کنیم حتما در عنوان از اینها استفاده کنید.
نکته؛ بازدیدکنندگان با مشاهده این کلمات در عناوین, به این موضوع پی میبرند که این محتوا میتواند در حل مشکلشان به آنها کمک کند و محتوای مفیدی را در اختیارشان قرار دهد.
گام ۵. مقدمه
مقدمه از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا خوانندگان بر اساس مقدمهی یک مطلب تصمیم میگیرند. به مطالعه آن ادامه دهند یا خیر.
برای نوشتن یک مقدمهی اصولی سه شرط زیر را حتما در نظر بگیرید؛
- توافق؛ از ایدهای استفاده کنید که خواننده با آن موافق باشد.
- وعده؛ به خوانندگان قول دهید در رفع مشکل به آنها کمک میکنید.
- پیش نمایش؛ برای خوانندگان شفافسازی کنید چه چیزهایی را با مطالعه این مطلب یاد میگیرند.
گام ۶. بررسی متن
متخصصان همچنان در حال بررسی طول مطلوب برای یک محتوا هستند. زیرا پاسخ درست و یکسانی برای آن وجود ندارد. تنها کاری که باید انجام دهید این است که اطمینان حاصل کنید طول محتوایتان برای پوشش دادن مطالب مربوط به موضوع انتخابي و برآوردن اهداف مد نظر، کافی است.
وقتی از کلمات کاملا مرتبط (مترادف) با کلید واژه اصلیتان استفاده میکنید، شناسایی آن را برای گوگل سادهتر میکنید. به این ترتیب مطلب در نتایج این موتور جستجو (گوگل) به عنوان نتایج مرتبط نشان داده میشود.
برای انتخاب بهترین مترادفها، کلید واژه اصلی مورد نظرتان را در گوگل شناسایی کنید و اصطلاحات و عبارات مرتبط با آن را بررسی کنید. استفاده از کلمات مترادف حجم ترافیک بیشتری را به سمت شما روانه میکند؛ در غیر اینصورت، محتوای شما در مطالب پیشنهادی گوگل نمایش داده نخواهد شد.
گام ۷ چک لیست تولید محتوا نتیجهگیری است

بگذارید با این حقیقت روبرو شویم؛ هدف شما از تولید محتوا این است که نرخ تبدیل وب سایت را بالا ببرید. این که خوانندگان محتوای شما را دوست داشته باشند بسیار خوب است. ولی اگر همراه با پسندیدن محتوا، کاری هم انجام دهند از آن هم بهتر است، موافقید؟
بازاریابی محتوا بدون فراخوان عمل (CTA) نتیجه بخش نخواهد بود. پس پیش از انتشار محتوا از وجود بخش “فراخوان عمل” در متن اطمینان حاصل کنید. بهعلاوه، بهتر است نتیجهگیری متن به ترکیب اطلاعات مطرح شده در محتوا بپردازد.
گام ۸. میزان مشغولیت خوانندگان
بهنظرم این بخش به هیچ توضیحی نیاز ندارد. ما برای مردم مینویسیم پس باید تلاش کنیم میزان مشغولیت آنها را افزایش دهیم. به این ترتیب آنها متوجه میشوند چه کاری انجام دهند, دیدگاه ثبت کنند، اشتراکگذاری کنند، ثبت نام کنند و یا حتی محتوای مد نظر خود را دانلود کنند. اطمینان حاصل کنید مخاطب هدفتان با پستهای سایت شما ارتباط برقرار میکند.
نکاتی که باید در این گام در نظر داشته باشید؛
- آیا محتوا به گونهای نوشته شده است که گویی برای یک شخص خاص است؟
- آیا نحوهی حل مشکل را آموزش میدهد؟
- آیا دیدگاه شما را ارائه میکند؟
- آیا بخش دیدگاهها فعال است؟
گام ۹. زبان را بررسی کنید
(bucket brigade) را به محتوایتان اضافه کنید و به زبان مخاطبتان صحبت کنید. یعنی با ویرایش کاری کنید که متن طبیعی و خواندنی باشد. محتوای زنجیرهای یا bucket brigade یک سبک از نوشتن است و به این معنی است که از یک زنجیرهی به هم پیوسته از کلمات و عباراتی استفاده کنید که توجه مخاطب را جلب کند و او را در صفحه نگه دارد.
نکاتی که باید در این گام در نظر داشته باشید؛
- آیا زبان متن طبیعی است؟
- آیا پاراگرافها کوتاه هستند؟
- آیا از عبارات زنجیرهای در آن استفاده کردهاید؟
- آیا متن را از نظر اشتباهات گرامری، هجی و تناقضات منطقی در ادعاهای مطرح شده، بررسی کردهاید؟
- آیا لحن متنتان با سایر مطالب سایت همخوانی دارد؟
- آیا محتوایتان را از نظر سرقت ادبی بررسی کردهاید؟
گام ۱۰. یک تصویر شاخص انتخاب کنید
تصویر شاخص هم میتواند برای خواننده جذاب باشد و هم او را بترساند. به همین دلیل است که بسیاری از نویسندگان وب سایت ها برای انتخاب تصویر شاخص با مشکل مواجه میشوند.
برای این که وظیفه انتخاب یک تصویر مناسب و هوشمندانه برای محتوای شما راحت تر شود، به خاطر داشته باشید تصویر شاخص باید بخشی از طرح شما باشد. همچنین باید با لحن محتوای شما نیز سازگار باشد.
نکاتی که باید در این گام در نظر داشته باشید؛
- آیا تصاویر با کیفیت هستند؟
- آيا چشمگیر و جذاب هستند؟
- آیا مرتبط هستند؟
- آیا حق نشر یا بازنشر تصاویر را رعایت کردهاید؟
گام ۱۱. ارزش متن را افزایش دهید
بسیار شنیده ایم که بهتر است برای هر ۳۵۰ کلمه متن، حداقل از یک تصویر استفاده شود تا خواندن آن متن راحت تر شود و برای بازدیدکنندگان جذابتر باشد. چرا که افراد حوصلهی مطالعهی مقالات طوووووولااااااانی، هرچند جذاب، را ندارند.
علاوه بر تصاویر نمودارها، ویدیوها، عکسها، نقل قولها و جداول به افزایش ارزش متن کمک بسیاری میکنند.
گام ۱۲. رسانههای بصری

اطمینان حاصل کنید عناصر بصریتان با شرایط ذکر شده در گام ۱۱ همخوانی دارد.اگر قصد انتشار یک محتوای با کیفیت دارید،چشمپوشی از بحث کیفیت، مرتبط بودن، کپی رایت و بهینهسازی غیر قابل قبول است.
گام ۱۳ چک لیست تولید محتوا اضافه کردن لینک است
وقتی منابع و سایتهای قدرتمند به محتوای شما لینک میدهند، نشانهای برای گوگل به حساب میآید تا رتبه شما را بهبود ببخشد. زمانیکه به سایتهای خوب لینک میدهید، به خوانندگان مطالبتان کمک میکنید بیشتر به شما اعتماد کنند. لینکها به شما کمک میکنند تا شهرت آنلاین بسازید. پس اطمینان حاصل کنید پیش از انتشار محتوا لینکهایی به مطلبتان اضافه کرده اید.
لینکهای داخلی را نیز فراموش نکنید، زیرا به بهبود سئو سایت و هدایت خوانندگان به سمت مطلب پیشنهادی بعدیتان کمک میکنند.
گام ۱۴. یک نسخه ارتقا یافته از محتوای منتشر شدهتان را در سایت اضافه کنید
نسخه ارتقا یافته از محتوا به شما کمک میکند تا فهرست ایمیلهای دریافتی شما افزایش پیدا کند. نسخه ارتقا یافته ابزاری است که به هدایت بهتر مخاطبین میپردازد.
خلاصه این که نکات کلیدی مطلب را در یک کاربرگ، الگو، اینفوگرافی یا پوستر قرار دهید. انتخاب نوع و قالب برای نسخه ارتقا یافته به عهده خودتان است و تفاوت زیادی ندارد.
گام ۱۵. سئو مطلب
بازاریابان محتوا از فاکتورهای سئو غافل نمیشوند. در واقع بازاریابی محتوا ارتباط مستقیمی با رعایت فاکتورهای سئو دارد با ماندگاری ابدی.
این دو مورد ( یعنی بازاریابی محتوا و سئو ) مکمل یکدیگر هستند و به دوستی بازاریاب های اینترنتی با گوگل کمک میکنند. پس، پیش از انتشار محتوا، تمام موارد سئو را در محتوای مورد نظر بررسی کنید.
گام ۱۶. نام نویسنده مطلب
فرقی نمیکند نویسنده مهمان دارید یا خیر. اگر یک تیم ثابت از نویسندگان را در اختیار دارید، مطالب را با نام نویسندهی محتوا منتشر کنید.
شما نویسنده مطلب هستید؟ خیلی هم عالی! قرار دادن نام شما به عنوان نویسنده مطلب, بسیار بهتر از ظاهر شدن عنوان ادمین یا وبمستر است.
گام ۱۷. به جنبههای فنی دقت کنید
محتوا را در مرورگرهای مختلف بررسی کنید تا ببینید آیا ظاهر مطلب درست یا خیر.
گام ۱۸. همگامسازی
اگر بخواهیم منطقی فکر کنیم، یافتن روز و زمان مناسب برای انتشار یک محتوا کار دشواری نیست. اما این نکته را در نظر بگیرید که ایام تعطیل زمان مناسبی نیست زیرا فعالیت کاربران نسبت به روزهای عادی بسیار پایین است. بنابراین عاقلانه این است که یک برنامه زمانی مشخص داشته باشید و از یک تقویم بازاریابی برای مدیریت سایت و محتوای آن استفاده کنید.
گام ۱۹. سنجیده قدم بر دارید

وقتی محتوایتان را بسنجید تصویر شفاف تری از تغییرات یا بهبودهای مورد نیاز آن خواهید داشت. پس از تمامی جوانب به عنوان یک کاربر و نه یک نویسنده به محتوای نوشته شده با دقت نگاه کنید و هر قسمت که نیاز به تغییر و یا حذف دارد را بررسی کنید.
گام ۲۰ .محتوایتان را ترویج کنید.
با ارسال تیزر و پیش نمایش در چت ها، تالارهای گفتگو و اجتماعاتی که مخاطبان بسیاری حضور دارند (پیش از انتشار محتوا) ترویج آن را شروع کنید. به علاوه بعد از انتشار محتوا، میتوانید آن را برای افراد صاحب نظر ارسال کنید، از آنها نظرسنجی کنید و از این افراد بخواهید مطلب شما را برای مخاطبانشان تبلیغ کنند.
برای این بند از چک لیست دقت بالایی داشته باشید و از هر ایده یا ابزاری که به نظرتان مفید است استفاده کنید.
گام ۲۱. محتوایتان را منتشر کنید
در گام آخر اگر گزینههای موجود در چک لیست تولید محتوا بهخوبی رعایت و تمام گامها بررسی شدند. حال به نظر میرسد محتوای شما آماده انتشار است و میتواند در اینترنت عرضه شود. پس دکمهی انتشار را فشار دهید و آن را در اختیار دنیا قرار دهید.
همین امروز برای تهیه ی اولین چک لیست محتوای خود اقدام کنید. در صورتی که سوال و یا نظری داشتید آن را با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت جواب خود را دریافت کنید.
با ما در جلسات آینده همراه باشید.
About آتشگاه
آموزش تنها حرفه ای است که حرفه های دیگر را ایجاد می کند. من عاشق این حرفه هستم.
More Posts by آتشگاه1 Comment
Join the discussion and tell us your opinion.
خیلی مفید بود ممنونم ازتون