حوصله نوشتن ندارید؟ 8راهکار کاهش حس خستگی (جلسه 15)

یکی از مشکلاتی که قبلا خیلی با آن دست و پنجه نرم می کردم, این بود که باید یک متنی را در اسرع وقت می نوشتم و تحویل می دادم اما بی حوصله بودم و حس خستگی می کردم. این متن گاهی تکلیف مدرسه بود و گاهی مقاله یا متن یک کنفرانس. اما در این مواقع راه چاره چیست؟
در این مقاله قصد دارم دلایلی را مطرح کنم که باعث می شود گاهی حوصلهی نوشتن نداشته باشید و احساس خستگی بیش از حد کنید. در ادامه راهکارهای حل این مشکلات را با شما در میان می گذارم. تا پایان این مقاله با من همراه باشید.
یادآوری: من چالش 40 روز محتوانویسی راه انداختم تا به تمام کسانی که دوست دارند محتوانویس شوند در این زمینه کمک کنم و نکات کلیدی را به آنها آموزش دهم. پس از این آموزش, افراد می توانند به صورت حرفه ای در این زمینه فعالیت کنند و به درآمد برسند. اگر سایر جلسات را مطالعه نکرده اید پییشنهاد می کنم از طریق آموزش رایگان محتوانویسی به آنها دسترسی داشته باشید.
دلایل بی حوصلی هنگام نوشتن

اول باید ببینیم دلیل بی حوصلگی چیست سپس نسبت به هر کدام از مشکلات یک راه حل جداگانه پیشنهاد بدهیم. در ادامه دلایل را با شما همراهان عزیز بررسی می کنیم؛
چرا ایده ای برای نوشته هایمان نداریم؟
مساله اول زمانی پیش می آید که ایده ای برای شروعِ نوشتن نداریم یا اینکه نمی دانیم چه ساختاری باید برای نوشته به کار ببریم. خب در این صورت باید موضوع را به ذهنمان بسپاریم. یک مدت زمان کوتاهی بلند شویم و قدم بزنیم و در همین حال به آن موضوع فکر کنیم.
هر ایده ای که به ذهنمان رسید را یادداشت کنیم. بعد از آن سر میز برگردیم و تمام ایده هایی که یادداشت کردیم را دسته بندی کنیم. این دسته بندی می تواند بر اساس روندِ نوشتن باشد یا بر اساس موضوعات مختلف.
وقتی روی کار تمرکز ندارم چکار کنم؟
اصلا فکر نکنید که عدم تمرکز مختص شماست. در واقع این مشکل خصوصا در زمان و عصر جدید بی داد می کند. برای رهایی از پراکندگی افکار می توانید به تکنیک زیر عمل کنید؛
تکنیک شمارش معکوس:
شرایط این تکنیک این است که؛
- از شماره 50 شروع می کنید و تا صفر می شمارید.
- باید سرعت شمارش کم و ثابت باشد.
- اگر در حین شمردن حواستان به کوچک ترین مساله ی دیگری غیر از شمارش اعداد رفت، باید از اول یعنی از 50 شروع کنید.
- اگر پس از رسیدنِ شمارش به عدد صفر تمرکز شما سرجایش آمد که خیلی خوب است. اما اگر هنوز تمرکزتان را به دست نیاورده اید, شمارش معکوس را از عدد 100 شروع کنید.
وقتی برای نوشتن بی حوصله ایم چکار کنیم؟
بی حوصلگی در نوشتن زمانی پیش می آید که شما خسته اید ولی مجبور به انجام کاری و تحویل به موقع آن هستید. در این صورت چون خستگی مشکلی است که نمی شود با آن کار را پیش برد. می توانیم از یکی از این دو راه استفاده کنیم؛
1.خرید زمان
اگر می توانید و امکان آن وجود دارد از کارفرما یا کسی که قرار است کار را به آن تحویل دهید, زمان بیشتری درخواست کنید. این کار را در اصطلاح ” خرید زمان ” میگویند.
2.انگیزه
اگر کارفرمای شما کوتاه نیامد, در این صورت باید به خود انگیزه دهید و این کار را می توان با مرور جملات انگیزشی انجام داد. یکی از جملات انگیزشی بسیار مناسب و عالی در اینگونه شرایط عبارت است از این جمله ها:
امروز کارهایی می کنم که دیگران حاضر به انجام آن نیستند, تا فردا کـارهـایی بکنم که دیگران قـادر به انجام آن نـیـستند.
در واقع منبع خوب جملات انگیزشی و ایجاد انگیزه برای کار در این شرایط خودتان هستید. همیشه در این مواقع خودتان بیشتر از هر کس دیگری می توانید به خودتان کمک کنید و انگیزه ایجاد کنید.
علایق شما با کاری که میکنید همخوان است؟
اتفاق نادری نیست که کارمان با آنچه که انجام دادن آن برایمان جذاب است منطبق نباشد. اما ممکن است گاهی متوجه این ناهماهنگی نباشیم. خوب است گاهی به این فکر کنیم که چرا این شغل را انتخاب کردهایم و در آن مشغول به کار شدیم.
- درآمد قابل توجهی داشت؟
- گزینۀ دیگری جز آن کار نداشتیم؟
- فقط احتیاج به محیط تازهای داشتیم؟
اگر موارد بالا دلایل عمده ما برای انتخاب شغل فعلیمان بوده است، باید دربارۀ علاقهمان به این کار بازنگری کنیم.
از تواناییهایتان بهقدر کافی استفاده نمیکنید؟
هرکس نقاط قوت و استعدادی دارد. هرگاه تواناییهای ما به تمامی در شغلمان به کار نیاید، ممکن است وظیفۀ محول شده اصلا چالش برانگیز و جذاب به نظر نرسد.
بدتر از همه، ممکن است در ارزشمندی خود برای شرکت تردید کنیم, حوصله نوشتن و به تدریج انگیزه کاری خود را از دست بدهیم. توصیه من به شما این است که از توانایی هایتان در کارتان استفاده کنید و سعی نکیند کار را به همان شکلی که بقیه انجام می دهند انجام بدهید. در واقع خلاقیت و علایق خودتان را در کار نشان دهید.
در هنگام کار اتلاف وقت زیادی دارید؟
داشتن زمان تنفس در محل کار ضروری است، اما وقت آزادِ بیش از اندازه دردسرزا است. وقتی زمان بطالت زیاد باشد، ذهن به این شاخه و آن شاخه میپرد. به این فکر میکنیم که کجا غذا بخوریم و یا به مشکلات روزمره یا حرفی که همسایه امروز زده است فکر میکنیم. هرچند ذهن مشغول میشود، اما دلیل پیدایش این افکار این است که حوصلهمان سر رفته است.
پس سعی کنید به تمام معنا تمرکزتان روی کار باشد و به هیچ چیز دیگری فکر نکنید.
هدف روشنی در کارتان ندارید؟
افرادی که یک مدت طولانی در یک پُست مشغولاند، پس از مدتی احساس میکنند که راه را گم کردهاند و این ممکن است برای من و شما نیز اتفاق بیوفتد.
در این شرایط بهمرور، در مورد اینکه از شغلمان چه میخواهیم دچار سردرگمی میشویم. به روال تکراری روزها عادت میکنیم و کمکم شور و علاقۀ خود به کار را از دست میدهیم.
پس هدفتان را از انجام کاری که در حال حاضر مشغول آن هستید مشخص کنید. این هدف را با انگیزه هایی که ایجاد کرده اید همراه کنید تا اسیر روزمرگی و تکرار نشوید.
قانون شگفت انگیز 5 دقیقه ای هنگام خستگی در محیط کار

پنج دقیقه در هر ساعت راه رفتن یا حرکت از سلامت شما محافظت و روحیهتان را تقویت خواهد کرد. کسانی که بیش از حد در طول روز در یک جا مینشینند نسبت به “بیماریهای مربوط به نشستن”، مانند دیابت، چاقی و تصلب شرایین آسیبپذیرتر میباشند.
با توجه به مطالعات صورت گرفته خوشبختانه، پنج دقیقه جنبش و جوش در هر ساعت در طول روز کاری میتواند “روحیهی شما را بالا ببرد، با بی حالی مبارزه کند و درد گرسنگی را کاهش دهد ”.
اگر چه در این مطالعه از نمونه کوچکی استفاده شده است، اما نتایج با بدنه در حال رشدی از تحقیقات که ورزش را با مزایای سلامت جسمی و روانی متعدد پیوند میدهند، سازگار بوده است.
لب کلام: برای کاری که پشت گوش میاندازید، از قانون پنج دقیقه استفاده کنید. به خودتان بگویید که روی آن کار میکنید، اما فقط برای پنج دقیقه. سپس، تایمر بگذارید و وقتی 5 دقیقه تمام شد، کار را متوقف کنید. زمانی که آماده بودید دوباره این کار را تکرار کنید، اما این بار برای مدت طولانیتر امتحان کنید.
چطور 5 دقیقه استراحت می تواند خلاقیت، بهرهوری و روحیه را افزایش دهد؟
قانون پنج دقیقه میتواند به شما کمک کند تا هر کاری را شروع کنید. اما برخی از افراد نمیدانند چه موقع کاری را متوقف کنند، حتی زمانی که بازده کارشان نزولی است.
این افراد میتوانند از تایمری که استراحت در هر ساعت (حداقل) را یادآوری میکند استفاده کنند. حتی برخی از کارشناسان مهارتهای مطالعه, توصیه میکنند که دانش آموزان یک الگوی مطالعه به مدت ۲۵ دقیقه و یک استراحت ۵ دقیقهای، سپس یک ۲۵ دقیقهی دیگر مطالعه و استراحت به مدت ۵ دقیقه و … داشته باشند.
باید این واقعیت را قبول کرد که ذهن اکثر انسان ها نمیتواند بدون فشار دادن دکمه “REFRESH” به مدت زیادی روی کاری تمرکز کند.
یکی از فعالیتهای پنج دقیقهای را انتخاب کنید که برای سلامت جسمی و روانی شما خوب باشد و آن را برای پنج دقیقه در طول روز انجام دهید. تا زمانی که به نظر برسد که از آن سودی میبرید. در صورت لزوم حتی برای یک عمر این کار را ادامه دهید.
چند توصیه برای خداحافظی با بی حوصلگی هنگام کار
1. در محل کارتان حرکت کنید
سعی کنید به طور متناوب در محل کارتان قدم بزنید و با این کار به گردش بهتر جریان خون در بدنتان کمک کنید و مغزتان را بیدار نگه دارید. نوشیدن یک فنجان چای یا قهوه بهانه خوبی برای حرکت کردن است.
همراه کردن یکی از همکاران یا دوستانتان نیز در این میان گزینه فوق العادهای است. چرا که نوشیدن به همراه گپ زدن احساس خوشایندی به شما خواهد داد, انرژی شما را برای ادامه کار 2 چندان می کند و حس شادی بیشتری در کارتان خواهید داشت.
2. غذاهای پر انرژی بخورید
غذاهایی که قبل از رفتن سر کار و طی یک روز کاری میخوریم دارای تاثیر چشمگیری بر سطح انرژی و توانمان در محل کار دارد. بهطور کلی غذاهایی که نسبت متعادلی از پروتئین، کربوهیدراتها و چربی را در خود دارند به ثابت ماندن میزان قند خون کمک کرده و جسم و روح ما را شاداب نگه میدارند.
در این میان غذاهای چرب و سنگین به هیچ عنوان گزینههای خوبی به حساب نمیآیند. چرا که نه تنها انرژی مضاعفی به ما نمیدهند بلکه ما را کسل و شل میکنند.
3. قهوه و شکلات بخورید
برای بسیاری از کارمندان و حتی مدیران، ساعات بعد از ظهر ساعاتی کسالتبار و همراه با خستگی است. در حالی که با ترکیبی از قهوه و شکلات میتوان این احساس منفی را از خود دور کرد.

چون تحقیقات نشان داده که ورود کافئین و قند به خون باعث ایجاد و تقویت انرژی مضاعف در بدن شده و مغز را دوباره فعال میسازد و احساس طراوت و پر انرژی بودن صبحگاهی را به افراد باز میگرداند.
4. کارهای چالش برانگیز انجام دهید
یکی از بهترین راهها برای فرار از احساس خستگی و کسالت انجام کارهای چالشبرانگیزی است که ذهن شما را قلقلک دهد و مغزتان را دوباره هوشیار و آماده کند.
برای این کار میتوانید از دیگران هم کمک بگیرید مثلا از آنها بخواهید یکی از مشکلاتشان را با شما در میان بگذارند تا شما در حل آن به آنها کمک کنید.
شما با این کار در عمل با یک تیر دو نشان زدهاید؛ هم مشکل همکارتان را حل کرده و ارتباطات کاریتان با او را بهبود دادهاید و هم ذهنتان را دوباره شاداب و آماده ساختهاید. این کار می تواند حوصله نوشتن شما را دوباره برگرداند.
5. در سبک کارتان تنوع ایجاد کنید
کارهای تکراری و یکنواخت به مدت طولانی شما را خسته میکند. پس برای جلوگیری از این احساس آنها را پشت سر هم انجام ندهید. بهتر است بین آنها یکسری فعالیتهای متفاوت و متنوع مانند قدم زدن در محل کار و انجام کارهای متفرقهای که حس انجامشان را دارید بپردازید.
همیشه به یاد داشته باشید که تداوم پیدا کردن حالت خستگی میتواند پیامدهای منفی داشته باشد. پس به محض احساس خستگی و کمانرژی بودن، به کارتان تنوع ببخشید و نگرانیها را از خود دور کنید.
یکی از مهمترین عوامل بروز خستگی در کار برای بسیاری از انسان ها نگرانیهایی است که ذهن آنها را مشغول میکند. دیل کارنگی در این باره میگوید: «۹۹ درصد چیزهایی که مدیران نگرانشان هستند هیچگاه اتفاق نمیافتند». پس هیچگاه اجازه ندهید نگرانیها و استرسهای بیمورد شما را از پا درآورند.
کاری را انجام دهید که دوستش دارید و دوست داشته باشید کاری را که انجامش میدهید. افرادی که عاشق کارشان هستند بسیار پرانرژیتر از افرادی هستند که دل خوشی از کارشان ندارند و از روی ناچاری آن را انجام میدهند. واقعیت غیرقابل انکار این است که زندگی ما کوتاهتر از آن است که صرف کارهایی شود که دوستشان نداریم و از آنها لذت نمیبریم.
بنابراین حتی اگر شغلتان برای شما ایدهآل و رویایی به نظر نمیرسد هم به دنبال جنبههای جذاب تر و دلپذیرتر در آن بگردید و آن را برای خود هیجانانگیز کنید و مطمئن باشید به این وسیله کمتر احساس خستگی خواهید کرد.
6. برای مدتی کوتاه از انجام کارهای تکراری پرهیز کنید
اگر احساس خستگی و کسل بودن در محل کار به پدیدهای مزمن و آزاردهنده برای شما تبدیل شده بهتر است برای مدتی کوتاه مثلا سه روز انجام کارهای روزمره و یکنواختتان را متوقف کرده و سعی کنید وظایفتان را با روشهایی متفاوت و مبتکرانه انجام دهید.
این کار شما را از شر احساس دلزدگی و کسالتبار بودن ساعات کاری نجات میدهد.
7. مراتب خشک کاری را نادیده بگیرید
یکی از دلایل اصلی بروز خستگی و بیانگیزگی در بین افراد، وجود بوروکراسیهای پیچیده، کاغذبازیهای بیش از حد و سلسله مراتب خشک و رسمی سازمانی است که به افراد احساس یکنواختی و دلزدگی میدهد.
پس بهتر است که بهطور متناوب خارج از روابط رسمی و بوروکراتیک با سایر مدیران همرده و زیردستانتان ارتباط برقرار کنید و از خستگی خود و آنها بکاهید.

8. زمانهای مناسب را برای جلسات کاری انتخاب کنید
ساعات پایانی روزهای کاری به ویژه در روزهای پایانی هفته «بدترین زمان» برای برگزاری جلسات کاری محسوب میشوند. جلسات کاری به خودی خود خستهکننده و طاقتفرسا هستند چه برسد به اینکه در ساعات پایانی روز هم برگزار شوند.
پس جلسات کاری را به ساعات اولیه صبح و ترجیحا در روزهای اول هفته منتقل کنید. چه بهتر که آن را با یک صبحانه کاری انرژیزا و سبک همراه سازید. در این صورت جلسات کاری از حالت کسالتبار و نامطلوب برای افراد, به حالت همنشینی و لذت بردن از با هم بودن تبدیل میشود.
امیدوارم مطالب این جلسه برای شمایی که درگیر خستگی و بی حوصلگی شده اید مناسب بوده باشد. از این روش ها و تکنیک ها استفاده کنید و تاثیر آن را با ما در بخش دیدگاه ها در میان بگذارید.
About آتشگاه
آموزش تنها حرفه ای است که حرفه های دیگر را ایجاد می کند. من عاشق این حرفه هستم.
More Posts by آتشگاه3 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
من اینقدر بی حوصلم که حتی نتونستم این متنارو بخونم (ー_ー゛)
🙂
خییلی مطلب مفیدی بود. مخصوصا اون تکنیک شمارش معکوس…